Blogg

Elina:  - Fokus borde ligga mera i hur vi mår inombords! 

2017-05-01

Hej mina fantastiska vänner!

Ni som har följt min blogg vet att jag gillar att gå på föreläsningar. Detta år har det blivit många. Jag går både på föreläsningar som handlar om hundar och föreläsningar som handlar om hälsa och personlig utveckling. Psykologi tycker jag är ett jätte intressant ämne. 



Veckan som var nu har jag i tisdags varit på en föreläsning med Elina Sundström som heter ”Hälsohets -och vägar till hälsa”. I torsdags var jag på en annan med Tomas Gunnarsson som heter ”Träna din inre kondition – Mindre stress – Mer glädje!” 

Elina och jag har liknande utbildningar inom hälsa och yoga så jag beslöt att kontakta henne och fråga om hon vill vara gäst i min blogg. Och det ville hon! 

Helena är författare till boken Hälsohets och hon ställer frågan varför vi fokuserar så mycket på vad vi gör -hur vi tränar, vad vi äter -snarare än hur vi mår inombords. Medan många svenskar lever ett stillasittande liv finns det de som stressar sig sjuka i sin jakt på hälsa. Hur kan vi få igång fler att röra sig i vardagen och samtidigt motarbeta hälsohetsen?

Elina hade många fina och långa svar på mina frågor så nu ska ni få ta del av dom. Hon är bloggare på Yoga World, jobbar som Frilans och har studerat hälsocoaching, gym- och gruppträningsinstruktör, massör vid Lillsveds Idrottsfolkhögskola. Hon har studerat journalistik, människa, miljö vid Södertörns högskola. Hon är även föreläsare. Elina bor själv i Sala men har nära till vänner och familj.

- Hur mår du idag? börjar jag med att fråga Elina.

- Jag har mycket att vara glad och tacksam för, och mår otroligt mycket bättre än under tonåren. Jag jobbar med sådant jag har stort intresse för och som känns meningsfullt, har möjlighet att resa och trots ett osäkert, ibland väldigt otryggt frilansliv, bor jag trots allt i ett gott land och har det bättre ställt materiellt än majoriteten av världens befolkning. Men när det inre måendet inte är med en, kan alla dessa faktum ibland ändå inte få upp en från en inre turbulens som är både själsligt och fysiskt utmattande. Jag har så länge jag kan minnas lidit av ångest och lätt att hamna i depression. Jag har haft en negativ självbild som uttryckt sig i självkritik och att jag försökt kompensera min känsla av lågt värde med att "göra och förändra". 

….. Jag kan fortfarande känna av så väl ätstörningstankar som hjärnspöken och rädsla för att inte duga. Men jag har i dag många verktyg för att se, hantera och komma tillbaka till ett mer sunt och vänligt tänkande på ett helt annat sätt än förr. Jag har fantastiska vänner som har en stor förtjänst i att jag efter lång tid förstått att jag kan duga precis som jag är och trivas mer med mig själv, och jag har i dag bättre stöd och förståelse av familjen. För att svara kort, så mår jag bra, och ibland inte så bra...

- Vad är Hälsa för dig? 

- Att må bra och känna att livet har mening, en livslust, svarar Elina.

- När har Hälsa övergått till Hälsohets? 

- När man fokuserar så mycket på de yttre tingen, på metoderna, att man glömmer det inre välmåendet och snarare blir mer ångestfylld mår sämre.



- Hur kan en dag se ut för dig? frågar jag vidare.

- Väldigt olika! :) Jag frilansar som journalist, så ibland gör jag intervjuer, ibland skriver reportage. Skriver på böcker, föreläser ibland och håller yogapass. Brukar träna, träffa vänner och vara ute i naturen.

- Dina morgonrutiner? 

- Slår upp ögonen ganska tidigt på morgonen och tänker FRUKOST! Äter och så är morgonen den tid jag bäst skriver på och jag brukar sitta med morgonrocken och skriva innan jag tar en paus för lite meditation och gärna en promenad. Men jag har ingen speciell rutin jag följer, det kan se lite olika ut.

- Är du nöjd med din kropp idag? 

- Det går upp och ned. Jag försöker låta bli att värdera min kropp utan vara tacksam för att jag har en fungerande kropp.



- Vad har du kvar att jobba med dig själv? undrar jag. 

- Jag triggas ganska lätt av sådant jag tycker är misslyckanden och behöver hantera tankar och känslor bättre och avgöra vad som är "sant" och påspädda hjärnspöken för att vara med rättvis och schyst mot mig. Alla gör ju misstag och det kan bli fel och vi kan lära och utvecklas, men att ha skuld- och skamkänslor i en evighet efteråt gör ju ingenting bättre. 

- Om man har haft ätstörningar av något slag, kan man bli helt frisk? 

- Det är det många som säger, till exempel inom organisationen Frisk och fri och viss ätstörningsbehandling. Medan andra menar att man får vara noga med att ta hand om sig och vara vaksam på triggers. Jag tror att man kan bli fri om man kommer till rätta med grundorsaken till symptomet ätstörning.

- Ditt bästa tips för att få bättre självkänsla? 

- Att göra sådant som känns meningsfullt, göra goda gärningar (följa sin moral så gott man kan), ha goda relationer och ta hand om sig själv - ge sig det man behöver, och det kräver att man lär känna sig själv och sina behov. Dvs jag tror man får bättre självkänsla genom att vara sann mot sig själv och sina värderingar och snäll mot sig (inte för höga krav...) än att tänka en massa positiva tankar. Jag har till exempel behövt anpassa mitt liv efter hur jag är som person i stället för hur jag tror att jag måste vara, och det har stärkt självkänslan. Jag har till exempel insett att jag är högsensitiv och kan inte pressa in en massa sociala aktiviteter och mår bra av att ha tid i skogen varje dag. Någon annan har andra behov. Man kan såklart inte styra sitt liv helt fullt ut själv eftersom vi människor är i samspel med så många andra människor och har olika saker vi vill eller behöver ta hänsyn till, men det finns också mycket vi kan påverka, skala av och lägga till. Det stärker självkänslan att kunna ta ansvar över sitt liv - både i praktiken och mentalt acceptera och med sin inställning till det vi inte kan förändra, i alla fall just nu. Att lägga sin energi på rätt ting.



..... Jag har hela tiden gått igenom utmanande händelser som stärkt mig mentalt, även om det ibland är ett inre krig också. Jag har valt att göra mycket som ger livet meningsfullhet och glädje, även om det också kan kosta otroligt mycket ångest och utslagenhet. Att jag har lätt att hamna i depression och ångest är inget som bara går att tänka bort, men det innebär inte heller att livet är mörkt hela tiden. Men genom att välja det som känns meningsfullt, stärks självkänslan och jag mår bättre i längden. Det här beror såklart på hur pass allvarlig psykisk ohälsa man har. För många behövs professionell hjälp och eventuellt medicinering för att man ens ska ha en grund att kunna börja tänka på att bygga sin självkänsla. 



Klokt svar från Elina tycker jag. Att vara sann mot sig själv och sina värderingar är något som jag ganska nyligen verkligen bestämt mig för att vara. Jag har alltid tänkt mer på andra än på mig själv och inte bekräftat mina egna värderingar. Rädd att hamna i konflikt om jag gör det och låtit mig till viss del styras. Nu är det slut med det och jag tänker att det är ”mitt liv”, ”mina känslor och mina tankar!” De som kan acceptera detta får stanna kvar i mitt liv. Jag är 54 år och det kanske är vid min ålder som man kommer till insikt om många saker. Halva livet har gått, så tänker jag. 

Tillbaka till Elina….

- Vad kan du ge för råd till ungdomar mellan 10-18 år? frågar jag. 

- Välj ditt liv utifrån hur du fungerar, inte utifrån normer om hur du tror att du måste leva. Våga satsa på det som skriker, talar eller viskar inuti. 

….. Jag vet att en del tycker att jag är naiv när jag säger det här, men min människobild är sådan att jag tror att vi alla kommer att vilja göra gott för oss, andra och helheten när vi gör det vi innerst inne vill. Att lyssna djupast inåt tror jag alltså inte innebär att vara egoistisk i negativ mening om att "skita i alla andra och bara bry sig om sig själv". Jag tror att vi alla vill hitta meningsfullhet, sammanhang och delaktighet. Att välja sitt liv inifrån tror jag alltså är detsamma som att vilja följa goda värderingar. Sedan kan det vara svårt i en komplex värld där det finns så otroligt mycket att förhålla sig till, men om man utgår från att göra det man innerst inne tror på, så tror jag att man kommer må så mycket bättre än om man försöker leva upp till något yttre, som egentligen inte ger en så mycket.

- Vad betyder ordet Hälsosamt för dig? 

- Sunt, balanserat! svarar Elina.

- Hur många vänner har du? 

- Oj, jag har inte tänkt på antalet förut. Jag har många vänner och bekanta, och några som står mig mycket nära. Det är närheten som är viktigast, inte antalet.



- Hur ska en sann vän vara? 

- Man kan ju ha vänner för olika delar av livet, någon man träffar genom gemensamt intresse, någon som man får klokskap av och någon som man är kollega-vän med. Hur en sann vän ska vara tror jag beror på hur man är som person och vad man önskar med vänskapen. För mig betyder mina närmaste vänner följande: Värme, omtanke, glädje, stöttning och liv! Mina närmaste vänner är liksom mig både djupa i avseende att vi kan ägna flera timmar åt reflekterande, ärligt snack om livets stora frågor och vad vi själva går igenom just för tillfället, blandat med skämt, skratt och lättsamhet. Jag kan lita på att mina närmaste vänner säger vad de tycker, de är raka och ärliga, och de har väldigt mycket kärlek inom sig som gör dem till så godhjärtade människor. Vi kan hitta på något kul, eller stötta varandra i svårigheter. De finns alltid där, och de vet att jag alltid finns för dem. Det betyder inte att vi är gränslösa och försakar oss själva, det betyder att vi har mycket vi-tänk, som gör att vi prioriterar vår vänskap. Vi kanske inte ses på länge och har fullt upp på våra håll, men är det något finns vi för varandra. Jag får mycket klokskap och utbyte av dem, och de är ickedömande och jordnära människor. 

- Ditt livsmotto? 

- Jag har nog inget uttänkt livsmotto, men jag brukar försöka basera mina beslut på värderingar utifrån olika kategorier. Jag tror på att vara sig själv, följa sitt hjärta och välja det som känns gott även när det tar emot. Det vill säga, se till helheten i stället för bara sitt eget bästa, och det blir bra i längden. Men jag vet inte hur jag ska kunna formulera det utan att det blir klyschiga platta ord.

- Vad är psykisk hälsa? 

- Att må bra mentalt och känna meningsfullhet i livet.

- Handlar förändrat beteende alltid om psykisk ohälsa? 

- Man kan förändra beteenden av många olika orsaker, svarar Elina.

- Har du haft både anorexia och bulimi? frågar jag.

- Jag har haft ätstörning UNS - utan närmare specifikation.



- Hände det något som fick dig att inse att du behöver förändra ditt liv? 

- Det har varit en lång process, där jag hade sjukdomsinsikt från tidig ålder men för den sakens skull blev inte måendet toppen i en handvändning. Det handlade inte om någon stor insikt eller livsförändring, utan om en process i att bli vän med mig själv och trygghet i mig själv.

- Vad vill du säga till en person som anser att hälsohetsen inte finns? 

- Jag har svårt att förstå hur folk kan bestämma hur andra ska må. Bara för att man själv kan hantera alkohol, jobb eller mat, så kan man ju inte säga att alkoholism, arbetsnarkomani eller matmissbruk inte finns. Det finns många myter om hälsohets, som att det handlar om att man äter och tränar "för nyttigt". Det finns inget som heter att vara för nyttig, för när man mår dåligt, är något inte längre nyttigt för varken kroppen eller själen. Mat, träning, kroppsuppfattning etc har blivit ett symptom och ett sätt att försöka hantera någonting inre, det ligger ofta någonting djupare bakom, och det behöver inte synas utåt. Ätstörningar har till exempel funnits i alla tider, men det har också alltid funnits oförståelse från omgivningen som menar att det bara är att "äta och vara glad" eller att man borde ha lite perspektiv, andra svälter ju. På samma sätt finns det dem som inte förstår vad psykisk ohälsa är, utan tänker att man bara kan tycka upp sig, tänka lite positivt och vara glad. Hade det varit så hade ju inte 1600 personer tagit livet av sig varje år i Sverige.

- Om en person är utsatt för hälsohets. Vad kan personen göra? Tips? 

- Aha! Menar du hälsohets utifrån, jag ser på hälsohets som någonting inuti individen. Om man menar att hetsen är något i det yttre, så kan man säga att det finns extremt mycket mediebilder med mera som talar om hälsa, träning, "äta rätt", gå ned i vikt etc. Vissa tolkar detta som inspiration, vissa som hets, vissa mår bra av det och andra väldigt dåligt. Överlag tror jag att all den här fokuseringen inte är sund, utan att vi behöver få en bredare bild av hälsa - som handlar om just hälsa och inte bli-smal-prestera-mer-ät-senaste-trendiga-dieten. Svenska folket rör sig generellt för lite och sitter för mycket, men jag tror inte att vägen till ökad hälsa går via kroppsfokusering. Har det gått så långt som till en ätstörning finns professionell hjälp att få. Man kan lära sig att lyssna till sin kropps behov, få in den dagliga rörelse som är bra ur hälsosynpunkt, men man blir inte mer hälsosam för att man tränar senaste trendträningen, eller äter senaste innedieten. Hälsa handlar om helhet, hur du mår mentalt och hur din kropp mår, hur du har det på jobbet och med dina relationer, vad du lägger tid på, hur du sover och hur du prioriterar. Genom att fångas i bara en ensidig bild av en snedvriden bild på vad hälsa är, kan vi missa allt det som hälsa också är.

- Varför bestämde du dig att skriva en bok om Hälsohets? 

- Jag såg att det fanns ett behov av att lyfta frågor som var utspridda i samhället, om identitet/självbild, prestationsbaserad självkänsla, ätstörningar, ideal, stress, och hälsoråd som kan göra det svårt att finna sin egen balans. Jag hittade vissa gemensamma nämnare och kallar det Hälsohets, och tror att det är ett symptom på någonting existentiellt för många av oss.

- Många som bloggar visar sin kropp i olika positioner, även med lite kläder på. Samtidigt som de hela tiden pratar om vad man ska äta och hur mycket man ska röra på sig. Vad tycker du om det? 

- Jag tror att det är en svår balansgång att inspirera utan att det blir en snedvriden bild av att hälsa endast skulle vara svindyra bär-smoothies och magrutor. Det är såklart jättebra att människor finner rörelse och mat de mår bra av nu och långsiktigt, och folk kan säkert bli inspirerade av dessa bloggar. Men jag har inte kunnat följa dessa, då jag lätt hamnade i att nedvärderande jämföra mig och få en massa fix idéer om hur man "bör leva/ se ut/vara" fastän detta egentligen är irrelevant utifrån vad jag vill lägga mitt fokus på. Jag älskar mat och motion, och det ska få göra gott för mig så väl psykiskt och mentalt, men när det i stället blir krav och piskor och jämföranden och tron på att man måste en himla massa som man inte måste, är det inte hälsosamt. Det kan tyckas dumt att man ska må dåligt av bilder, men om man nu gör det, så är det bättre att avfölja.

- Stina Wolter i ”Let´s Dance” visar stolt sin kropp i programmet och att hon älskar den. Jag tror hon är en bra förebild för dom som inte är smala. Vad tycker du?

- Jag gillar Stina Wolter av det lilla jag sett av henne. Jag brukar se Let's Dance men har varit utomlands och bara hunnit se ett par avsnitt. Hon verkar vara en härlig personlighet, stark och ödmjuk på samma gång, klok och med stort hjärta. Jag läste lite av det hon skrev i samband med någon dansvideo på instagram och tycker att hon har en fin inställning som handlar om att alla kroppar får synas och ta plats och att vi kan fokusera mer på glädje och funktion än utseende. Hon är en förebild för hennes fina personlighet för alla oavsett kroppsform tänker jag.



- Dina fem bästa råd för att vara lycklig och må bra? 

- Skriv ned dina fem viktiga områden i livet. Skriv vad de innebär för dig, och om det är någon del som du skulle må bra av att lägga mer omtanke om, så skriv ned konkret vad du kan göra för att stega ditåt. Var mer snäll mot dig själv, och prioritera.

……. Listan kan till exempel handla om: Ett stort intresse du mår bra av eller flera, Relationer, Jobb/studier, Boende, Hälsa

……. Vad vill du med de olika delarna, varför, och hur kan det gå till att nå dit?

..... Allt går såklart inte att fixa i en handvändning, du kanske inte har det jobb du önskar, relation eller är för tillfället sjuk. Men det hjälper dig att veta vad det är du strävar mot, prioriterar och varför. Och försöka vara schyst mot dig på vägen.



Tack fina Elina för dina svar! Fotot på Elina är taget av fotograf Anicia Sundström. 

Jag vill avsluta dagens blogginlägg med ett av mina favoritcitat som passar så bra till detta ämne. 
"Ta hand om din kropp, för var skall du annars bo?"

Tills vi hörs igen; SKÖT OM DIG! KRAMAR FRÅN SARA.




 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden